Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Gyülekezetünkről
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

Gyülekezetünkről

Miért van protestáns, hitét magyar nyelven megélő gyülekezet Berlinben? Kik voltak az alapítók, mi volt a szándékuk? Ezekre és hasonló kérdésekre keresünk választ ezeken az oldalakon.

Magyar nyelvû protestáns istentiszteletek Berlinben...
...egészen a legutóbbi idökig nem voltak. Ez talán különösnek tûnik, ha meggondoljuk, milyen óriási metropolisz Berlin, de a hiány érthetõvé válik, ha összehasonlítjuk más német városokkal, ahol virágzó magyar protestáns - és katolikus - közösségek mûködnek, említsük csak Münchent, Stuttgartot vagy Kölnt. Itt gyanis évtizedek óta jelentõs létszámú magyar csoportok mûködnek, melynek tagjai korszakos történelmi események során - gondoljunk csak 1945-48-ra és 1956-ra - körülbelül egy idõben kerültek mai otthonaikba, mintegy egységes politikai nemzedéket képeznek, és meglehetõsen szoros kapcsolatban állnak egymással.
Bemutatkozik a Berlini Protestáns Magyar Gyülekezet
Gyakran kiderül egy-egy szervezetről vagy közösségről, hogy az csak papíron létezik, gyakorlatilag azonban senki nem tud tevékenységükről és munkájukról. Gyülekezetünk esetében fordított a helyzet. Hivatalosan sokáig sehová nem voltunk bejegyezve, egyik történelmi egyházhoz sem. Majd 2014-ben a sokéves gyakorlatot legalizálva hivatalosan is megalakultunk és tagja vagyunk a Németországi Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetségének. Gyakorlatilag egy élő, ökumenikus beállítottságú, protestáns közösség vagyunk, magyar evangélikus liturgiával, evangélikus lelkésszel, zömében katolikus, református és elenyésző számú evangélikus és más vallású hívővel.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2018. július »
július
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031